De oceanen verdrinken in het plastic en het Caribisch gebied is daarbij geen uitzondering. Van grote stukken tot het allerkleinste, nauwelijks met het blote oog zichtbare stukjes microplastic, de mens heeft het gepresteerd om praktisch elk stukje van de wereld in minder dan 100 jaar te ‘besmetten’ met dit materiaal, wat ooit als de beste uitvinding ooit werd beschouwd.
Op de foto is slechts een heel klein stukje langs de noordkust van Curaçao te zien, niet meer dan een meter breed. En op dat kleine stukje is al een scala aan plastics te zien variërend van plastic vorken, deodorant flessen en vooral de rolletjes uit deze flessen, schuimplastic balletjes, speelgoed, zakken, manden, injectiespuiten, slippers, touwen en bijna alles wat je maar kunt bedenken. Allemaal aangespoeld vanuit de zee, waar het door onze handen in terecht is gekomen. Vaak is het plastic uiteengevallen in kleine stukjes die zo klein zijn dat je niet eens meer kunt raden wat het originele product was waar het van afkomstig was.
Er is geen stukje kust op Curaçao zonder microplastics. Geen strand dat er niet door is vervuild. De wereld, het Caribisch gebied en de zee rond Curaçao verdrinken letterlijk in het plastic. Door de mens gemaakt, gedumpt, afgedankt plastic dat nog eeuwenlang in onze omgeving blijft en nu al hele ecosystemen op zijn kop zet. Waardoor er waarschuwingen worden geuit tegen het eten van bepaalde vissen omdat ze vol zitten met microplastics. Dat er artikelen worden gewijd aan de hoeveelheid microplastic die wij, met alle gevolgen van dien, binnenkrijgen via de lucht, ons voedsel en ons water. We verdrinken onszelf.
Ondanks dat het een druppel op een gloeiende plaats is is het helpen opruimen van een stuk kust een mooi begin om wat te doen aan deze ongein, naast het zo min mogelijk gebruiken van plastic natuurlijk. Wil je bijvoorbeeld helpen onze stranden op te ruimen? Bekijk dan het opruimplan van onze collega-organisatie Sea Turtle Conservation Curacao en meld je aan als vrijwilliger!